Puheenjohtajan blogi: ASE board meeting Timisoarassa

ASE esillä Romaniassa

Maaliskuun lopulla pidettiin jo perinteiseksi muodostunut Euroopan Senaatin hallituksen kokous, jonne kutsutaan myös kansallisten senaattien puheenjohtajia ja entisiä hallitusaktiiveja. Tällä kertaa paikaksi oli valikoitunut Timisoaran kaupunki Romaniasta. Sinänsä mukava paikka ja käsitys Romaniasta muuttui kertaheitolla. Sekä kaupungista että ihmisistä jäi varsin hyvä kuva. Pitääpä ko. maa ottaa joskus ihan lomaohjelmaankin.

Assosiation of the Senate in Europe (ASE) on suurten muutosten edessä. Se on toiminut epävirallisena organisaationa 50 vuoden ajan, mutta monen lainsäädäntömuutoksen vuoksi asiat ovat johtaneet siihen, että järjestö tulisi rekisteröidä johonkin Euroopan maahan. Kokousviikonloppuna käytiinkin pitkiä ja syvällisiä keskusteluja siitä, millainen ASE:n rooli tulee olla ja onko sen välttämättä oltava virallinen entiteetti. Asian valmistelua kuitenkin jatketaan ja Lyonin Eurooppa kokouksessa aiheesta tullaan tekemään päätöksiä. 

Kokoontumisen yhteydessä pohdittiin myös kansallisten senaattien roolia eri kanteilta. Tehtyjen kyselyjen perusteella tuoreet senaattorit kokevat senaatin toiminnan hieman vieraaksi. Onhan sinänsä selvää, mikäli hengästyttävän JC-uran päätteeksi saa senaattorin arvon ja toiminnan intensiteetti putoaa merkittävästi. Tästä onkin syytä käydä keskustelua. Eihän senaatin tehtävä ole enää tehdä projekteja, mutta toisaalta tuoreet senaattorit tulee saada mahdollisimman hyvin integroiduksi toimintaan ja kokemaan olonsa mukavaksi.

Senaatin ensisijaiset tehtävät ovat ylläpitää syntyneitä ystävyyssuhteita sekä tukea nuorkauppakamaritoimintaa. Jos haluamme aktiivisempaa toimintaa, tulee se löytyä lähtökohtaisesti näiden kahden aihepiirin sisältä. Euroopan senaatin alla toimii mm. erilaisia harrastekerhoja. Tulisiko meidän Suomen Senaatissakin lähteä kokeilemaan joitakin harrastekerhoja, jotka toteuttaisivat ystävyyssuhteiden syntymistä ja kehittymistä? Voisi olla vaikka purjehdusta, kalastusta ja pyöräilyä. Toisaalta tuoreita senaattoreita tulisi hyödyntää myös yhteistyössä nuorkauppakamarien kanssa. Tässä tulee kuitenkin olla varovainen, ettei uusi senaattori valahda vahingossa takaisin kamariprojektien pariin.

Vuosittainen kokoontuminen Euroopan senaattien puheenjohtajien kanssa on hyödyllistä. Hyvin samanlaisissa toimintaympäristöissä painitaan. Toki meillä Suomessa on aika hyvä tilanne, sekä loistavan nuorkauppakamaritoiminnan että aktiivisen senaatin suhteen, mutta näitäkin asioita tulee kehittää ja ylläpitää. Mitään ei pidä ottaa itsestäänselvyytenä.

Suomen Senaatti on selkeästi suurin senaatti Euroopassa. Emme kuitenkaan ASE:n toiminnassa ole mukana kovinkaan aktiivisesti. Romaniassa oli toki mukana ASE:n past presidentit Arja Vilanko ja Asko Männistö, sekä hallituksen toiminnassa mukana ollut Jaana Vilpponen. Erilaisissa virkailijatehtävissä on myös suomalaisia nähty ja tällä hetkellä Jonna Engblom on mukana Team 7 Seriessä, eli tukemassa 7-alkuisia senaattoreita. Viikonlopun jälkeen tuli kuitenkin mieleen, että pitäisikö meidän hieman ryhdistyä Euroopan suhteen ja saada henkilöitämme enemmän maailmalle? Minusta kyllä pitäisi!

Mike von Wehrt
#68435
JCi Senate in Finland
Puheenjohtaja 2018-2019

You may also like...